Унгарският министър-председател Виктор Орбан, чиято страна пое от 1-ви юли Председателството

...
Унгарският министър-председател Виктор Орбан, чиято страна пое от 1-ви юли Председателството
Коментари Харесай

Орбан обмисля днес да се срещне с Путин в Москва

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, чиято страна пое от 1-ви юли Председателството на Европейския съвет, има планувана среща с съветския президент Владимир Путин в Москва. Новината бе обявена от редици водещи медии, измежду които Ройтерс, „ Файненшъл таймс “ и Радио „ Свободна Европа “.

От своя страна формалният представител на Кремъл в лицето на Дмитрий Песков нито удостовери, нито отхвърли информацията. Руската осведомителна организация РИА цитира думите на Песков, който въпреки всичко споделя, че графикът на съветския президент е „ много претрупан в петък, само че Кремъл ще даде повече информация на по-късен стадий.

Това би била първата среща сред Орбан и Путин на съветска територия след началото на войната в Украйна. Орбан, който поддържа топли връзки със стопанина на Кремъл от която и да било друга страна в Европейски Съюз, бе на посещаване в Руската федерация за последно през 2022 година, само че тогава двамата водачи не се срещнаха.

От Будапеща отхвърлиха коментар запитвания дали в действителност Виктор Орбан има проекти да посети Москва в идващите часове.

По мотив слуховете за възможна аудиенция на Орбан в Русия ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел акцентира, че ротационното председателство на Европейският съюз няма мандат да договаря с Русия от името на Общността.

Не могат да се организират мирни договаряния за Украйна без присъединяване на Украйна, уточни още Шарл Мишел в обществената мрежа Х.

Унгария, която е член на Европейски Съюз и НАТО, твърдо се опълчи на натиска да изпрати военна помощ на Украйна, както и нееднократно гласно е подлагала на критика глобите на Европейски Съюз против Русия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР